"Садово-паркове господарство"

Спеціальність
«САДОВО-ПАРКОВЕ ГОСПОДАРСТВО»

Освітня кваліфікація - "фаховий молодший бакалавр з садово-паркового господарства"

Освітньо-професійний ступінь – фаховий молодший бакалавр

Термін навчання:
- на основі базової загальної середньої освіти – 3 роки 10 місяців
-на основі повної загальної середньої освіти - 2 роки 10 місяців

Навчання проводиться за рахунок регіонального замовлення (державного бюджету) та
коштів фізичних і юридичних осіб.

Актуальність спеціальності:

Спеціальність «Садово-паркове господарство» необхідна нашій державі для вирішення екологічних та економічних питань, проектування і створення озеленення на територіях різного призначення, оздоровлення населення, виховання творчої особистості, збереження і охорони зелених багатств. Сучасний розвиток зеленого будівництва і потреба у формуванні різних об’єктів садово-паркового господарства докорінно змінює принципи підходу до виконання дизайну при їх плануванні. Оточуючі нас території повинні бути привабливими та оригінальними, мати свої внутрішні особливості: розкішні газони, виразні дерева, кущі, ефектні перепади висот, каскади водопадів тощо. Дедалі більше підприємств та приватних осіб звертаються до послуг фахівців з питанням створення певних елементів сучасного благоустрою з метою формування сучасного іміджу.

Професійна діяльність фахівця садово-паркового господарства пов’язана з: виконанням планування та озеленення територій різного призначення, зелених куточків; розробкою дизайн-проектів з використанням відповідного програм-ного забезпечення; проведенням таксації об’єктів озеленення; вирощуванням та доглядом за деревними і кущовими породами, квітковими рослинами відкритого та закритого ґрунтів; економічним обґрунтуванням проєктних рішень; організацією та веденням садово-паркового будівництва і господарства, маркетингу та менеджменту виробництва.

Ці знання здобуваються під час вивчення таких дисциплін як:

  • креслення та образотворча грамота;
  • ботаніка;
  • дендрологія;
  • ґрунтознавство;
  • квітникарство;
  • захист рослин;
  • механізація робіт;
  • ландшафтна архітектура;
  • ландшафтний дизайн;
  • проектування об’єктів зеленого будівництва;
  • організація робіт в садово-парковому будівництві і господарстві тощо.

Сферою діяльності фахівця садово-паркового господарства є: державні лісогосподарські підприємства, національні, природні та дендрологічні парки, заповідники, заказники, розсадники декоративних культур зони та куточки відпочинку, санаторії, будинки відпочинку, населені пункти, індивідуальні оселі тощо на посадах керівника виробничих підрозділів у сільському, лісовому та водному господарствах, завідувача розсадника, майстра зеленого господарства, техніка проектувальника, майстра виробничого навчання тощо. 

Фаховий молодший бакалавр здобуває первинну робітничу професію «озеленювач».