1-го квітня відзначається Міжнародний день птахів

1-ГО КВІТНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

Міжнародни́й день птахів - екологічне свято, яке відзначається щорічно, 1 квітня.

Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково саме у квітні. 1 квітня 1906 підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни. Вперше цей день, як масове дитяче свято, стало проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято.

19 березня 1902 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних сільському господарству, яка вступила в силу в кінці 1905-го. Радянський Союз приєднався до неї у 1927 році. 18 жовтня 1950-го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, яка прийшла на зміну документа 1902 року. У ній окрім «корисних» птахів називалися і птахи «шкідливі», до яких, зокрема, потрапили майже всі яструбині.

З цього часу список пернатих, що зникають, поповнюється з сумною постійністю, - на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни - близько 456 видів. До Червоної Книги України занесені 87 видів пернатих.

У СРСР «Міжнародний день птахів» уперше відзначався 1 квітня в 1927 році. Подія знаменна тим, що тільки в Москві було розвішано 1098 пташиних будиночків, в акції взяли участь близько 5 тисяч осіб, переважно дітей і підлітків. До цього частина шпаківень руйнувалися хуліганами, але ентузіасти не падали духом. Викладач Центральної біостанції Микола Дергунов писав: «Тільки тому, що не знаючи як проявити свою активність, вони займаються руйнуванням гнізд. … З головних ворогів пернатих хлопці повинні стати їх кращими друзями через залучення до Дня птахів …». Саме під його керівництвом і пройшла перша акція. У 1928 році «День птахів» пройшов по всій країні, зібравши понад 60 тисяч учасників, якими було розвішано близько 15000 шпаківень.

Радянські журнали «Юний натураліст» і «Листки БЮН» (Москва), «Жива природа» (Ленінград, нині - Санкт-Петербург) активно закликали зі своїх сторінок взяти участь у святі. Принципове значення в цій агітації мало участь столичних видань Української РСР. Харківський журнал «Український мисливець і рибалка» і газета «Радянський мисливець та pибалка» закликали жителів України не залишатися байдужими до долі пернатих, і їхні заклики знайшли відгук у любителів природи. Неабиякою мірою їх стараннями, свято отримало можливість, після розпаду СРСР, по праву називатися «міжнародним», бо має міжнародні традиції.

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, адміністратор сайту

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1893
Відвідувачів сьогодні: 1136
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 252827