ДЕНДРОПАРКУ ІМЕНІ ВАСИЛЯ БАЙТАЛИ - 60 РОКІВ

ДЕНДРОПАРКУ ІМЕНІ ВАСИЛЯ БАЙТАЛИ - 60 РОКІВ

В середині жовтня в Лубенському лісотехнічному коледжі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Науково-освітня роль заповідних дендропарків України».

Конференція проходила в рамках заходів, присвячених 60-ти річчю створення дендропарку, який носить ім’я свого засновника – Василя Дем’яновича Байтали. Організаторами конференції виступили Рада ботанічних садів і дендропарків України (м. Київ, голова – член кореспондент НАН України, доктор біологічних наук  Тетяна Михайлівна Черевченко), центр заповідної справи, рекреації  та екотуризму Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління (м.Київ, директор – доктор біологічних наук, професор Олена Миколаївна Байрак), Полтавське відділення Українського ботанічного товариства (голова – кандидат сільськогосподарських наук Віктор Миколайович Самородов) та Лубенський лісотехнічний коледж (директор – кандидат сільськогосподарських наук Роман Васильович Сендзюк). Головна мета заходу – обмін досвідом та пропаганда ефективних форм наукової та освітньої роботи у дендропарках і ботанічних садах.

Перед початком конференції її учасники ознайомились з ошатною, з елементами ландшафтного дизайну, територією коледжу, відвідали аудиторії і лабораторії навчального закладу. Пленарне засідання проходило у затишній актовій залі коледжу. Зі словами привітання до учасників конференції звернулись почесні гості: начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко, голова Лубенської райдержадміністрації, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Алєксєєнко, голова Лубенської  райради Олексій Дядечко  та перший заступник міського голови м. Лубен  Юрій Палига.


Про історію створення  дендропарку Лубенського лісотехнічного коледжу –  парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва, його сьогодення та перспективи розвитку доповів директор коледжу Роман Сендзюк. З особливою цікавістю учасники сприйняли виступ однієї з розробників проекту парку і безпосередньої учасниці його закладки – Марії Ксенофонтівни Демченко, яка з моменту створення дендропарку  і наступні 45 років як викладач дендрології і лісівництва організовувала догляд, збереження і примноження  дендрофлори парку.

З доповіддю «Дендропарки у системі природно-заповідного фонду України» виступила доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри заповідної справи ДЕА Олена Байрак, професор цієї ж кафедри  Віталій Лукіша доповів про екосистемний підхід формування зелених зон, а старший викладач кафедри – Алла Григоренко проінформувала  про сучасний стан та перспективи збагачення дендрологічних колекцій.

Найчисельнішою – 7 співробітників, на конференції була делегація Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, яку очолювала доктор біологічних наук, професор Світлана Валентинівна Клименко. Про наукову, естетичну, оздоровчу роль сірінгарію Національного ботсаду проінформував кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник відділу дендрології та паркознавства НБС і випускник нашого навчального закладу Василь Горб. Освітньо-рекреаційну роль дендропарку «Веселі Боковеньки» розкрила в доповіді його директор – наша випускниця Лідія Потапчук. Про значення дендропарку «Сирецький» в оптимізації озеленення різних типів насадження міст доповіла старший науковий співробітник дендропарку Лідія Ємець. Завідувач виробництвом господарства «Феофанія» Тамара Лобода презентувала парк «Феофанія» як зразок садово-паркового мистецтва ХХІ століття. Дуже цікавою видалась доповідь про вирощування декоративних рослин в умовах лісостепу України президента Всеукраїнської спілки виробників садивного матеріалу, кандидата сільськогосподарських наук Андрія Бута. З ентузіазмом учасники конференції сприйняли запрошення доповідача відвідати декоративний розсадник «Осокор» біля с.Лазірки в районі автотраси Київ-Харків, чим залюбки скористалися. З доповідями  також виступили директор Хорольського ботанічного саду, кандидат біологічних наук Володимир Красовський, старший науковий співробітник  Березотіцької станції лікарських рослин Роман Федько, завідувач відділом природної флори Кременецького ботсаду Ліана Онук та інші.

Зі словами привітання та неоціненими подарунками, а це - саджанці екзотів та декоративних рослин, виступили: декан лісогосподарського факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України (м.Київ) кандидат сільськогосподарських наук, випускник коледжу Олександр Бала, в.о. завідувача кафедри дендрології і лісової селекції цього ж університету Олександр Курдюк, завідувач кафедри садово-паркового господарства Білоцерківського Національного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Черняк, завідувач дендропарком Сторожинецького лісового коледжу Уляна Рубан, викладач-дендролог Березоворудського аграрного технікуму ПДАА Степан Бобир, завідувач Криворудським дендропарком Валентина Бабарика  та інші. У ході конференції не забули згадати й ветеранів навчального закладу, котрі доклали багато зусиль для процвітання дендропарку та продовжують активно брати участь у громадському житті коледжу – Івана Олександровича Курдибаху, Марію Ксенофонтівну Демченко, Івана Івановича Ворону, Миколу  Федоровича Федька.

Наступного  дня для учасників та гостей конференції викладачем дендрології і лісівництва коледжу Тамарою Тимошенко була проведена цікава екскурсія по дендропарку-ювіляру. На алеях та доріжках шелестіло перше осіннє золото, господарі парку-білки, не звертаючи уваги на гостей, робили зимові запаси горіхів, милували погляд зі смаком облаштовані місця відпочинку, скрізь відчувались дбайливі руки господарів: в першу чергу робота студентів коледжу під керівництвом викладачів, класних керівників і майстрів виробничого навчання. А найголовніше чітка організація робіт з боку заступника директора коледжу з виробничого навчання Бориса Ілащука, викладача Тамари Тимошенко і лісника Віталія Кононенка.


 

Цікавими стали відвідини духовного центру Посульського краю –  Мгарського Спасо-Преображенського монастиря і  проанансованого розсадника «Осокор». Відвідувачі були приємно вражені організацією і культурою виробництва на розсаднику, ознайомилися з сучасними європейськими технологіями вирощування, а кількість видів, сортів і форм декоративного  садивного матеріалу викликала захоплення. Одним із заключних етапів конференції  стала екскурсія до ландшафтного заказника «Червонобережжя», яким, як об’єктом природно-заповідного фонду, опікується ДП «Лубенське лісове господарство».

В конференції взяли участь начальники управлінь та відділів Лубенської райдержадміністрації і виконкому Лубенської міської ради, а також представники місцевих ЗМІ, які разом з гостями,  викладачами та студентами коледжу взяли участь у висадці подарованих саджанців.



 Володимир Рева, заступник директора з навчальної роботи;

фото – Сергій Козачков та Олександр Заканич

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 424
Відвідувачів сьогодні: 113
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 274370